Ramuan / Bahan
1 EKOR IKAN SIAKAP
2 BIJI BAWANG BESAR
4 ULAS BAWANG PUTIH
10 TANGKAI CILI KERING
2 BATANG SERAI
2 INCHI HALIA
1 INCHI KUNYIT
1 SUDU REMPAH KURMA
AIR ASAM JAWA
GARAM
GULA MELAKA
PERISA
BELACAN
SEDIKIT MINYAK
2 BIJI BAWANG BESAR
4 ULAS BAWANG PUTIH
10 TANGKAI CILI KERING
2 BATANG SERAI
2 INCHI HALIA
1 INCHI KUNYIT
1 SUDU REMPAH KURMA
AIR ASAM JAWA
GARAM
GULA MELAKA
PERISA
BELACAN
SEDIKIT MINYAK
Cara-cara
1.KISARKAN SEMUA BAHAN TADI KECUALI IKAN DAN MINYAK.
2. PANASKAN MINYAK, TUMISKAN BAHAN YANG DIKISAR SEHINGGA NAIK MINYAK.TUTUPKAN API.
3. lUMURKAN BAHAN TADI PADA IKAN YANG TELAH DIKELAR ITU.
4. MASUKKAN DALAM ALUMINIUM FOIL.
5. BAKAR DI ATAS DAPUR GAS SAHAJA SELAMA 10-15 MINIT.
6.