Koleksi Buku Resepi Dari Kami

Ikan Patin Berlada

Ramuan / Bahan

1 ekor ikan patin (dipotong ikut suka)

bahan tumbuk
3 biji bawang merah
2 biji bawang putih
1 inci lengkuas
1 inci halia
kunyit hidup
cili kering > ikut suka
bunga kantan > ikut suka 1 batang serai > diketuk
2 sudu makan serbuk kari ikan
daun kunyit > ikut suka
sedikit minyak
air > ikut suka

bahan perasa
serbuk lada >ikut suka
garam >ikut suka
aji no moto >ikut suka
gula > ikut suka

Cara-cara

1. gaulkan ikan yang telah dipotong dengan serai.
2.panaskan minyak di dalam kuali
3.tumis bahan tumbuk
4.masukkan kari
5.masukkan air
6.masukkan ikan
7.bila dah mendidih masukkan daun kunyit dan bahan perasa. Biarkan mendidih sekejap kemudian angkat