Ramuan / Bahan
Bahan-bahan A
Ikan kerapu/siakap/merah-disapu garam
Daun Limau Purut- dimayang halus
Serai - dimayang halus
Cili Kering/Cili Padi -dimayang halus
Lengkuas -dimayang halus Bahan-bahan B (kuah)
Barang putih - dicincang
air putih - 1-2 cawan
Kicap cair
kicap pekat
kiub pati ayam
limau nipis
gula
garam
Ikan kerapu/siakap/merah-disapu garam
Daun Limau Purut- dimayang halus
Serai - dimayang halus
Cili Kering/Cili Padi -dimayang halus
Lengkuas -dimayang halus Bahan-bahan B (kuah)
Barang putih - dicincang
air putih - 1-2 cawan
Kicap cair
kicap pekat
kiub pati ayam
limau nipis
gula
garam
Cara-cara
Ikan digoreng garing dan diangkat.Bahan-bahan A tadi digoreng hingga layu dan diangkat.Gunakan minyak yang sama,tumis bawang putih hingga wangi dan masukan air,kicap cair,kicap pekat dan pati kiub ayam biar mendidih masukan gula dan garam secukup rasa..biar didih sebentar dan tutup api baru diperahkan air limau nipis.