Ramuan / Bahan
3 ekor ikan cencaru
[sederhana besar]
sedikit garam
10 biji cili masak
[cili ditumbuk halus]
5 sudu minyak masak
3 biji bawang besar
[di hiris bulat]
3 sudu tempoyak durian
sedikit gula
[terserah anda]
sedikit garam
[terserah anda]
[sederhana besar]
sedikit garam
10 biji cili masak
[cili ditumbuk halus]
5 sudu minyak masak
3 biji bawang besar
[di hiris bulat]
3 sudu tempoyak durian
sedikit gula
[terserah anda]
sedikit garam
[terserah anda]
Cara-cara
ikan dibelah di atasnya.bersihkan sesudah itu bubuh sedikit garam di luar badan nya.kemudian kita goreng ikan itu seperti biasa.sudah masak letak ketepi.Panaskan minyak di dalam kuali,kita goreng dulu bawang besar yang dihiris bulat.Goreng sampai kekuningan,kita masukkan pula cili yang telah di tumbuk didalam kuali bersama dengan bawang tadi kacau sampai cili tu masak.setelah masak kita bubuh garam,gula dan tempoyak durian.kacau semuanya sehingga sebati.sesudah masak ,tutup api kuali itu.Ambil ikan yang telah digoreng tadi,sumbatkan tempoyak yang telah dimasak ke dalam perut ikan .