Ramuan / Bahan
Bahan A:
600 gm daging lembut, dipotong nipis
½ cawan kicap pekat, digaul dan diperapkan bersama daging selama ½ jam
1 sudu besar cuka
1 cawan air
Bahan B: (ditumbuk halus)
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 cm halia
1 cm kunyit hidup
¼ biji buah pala
Bahan C:(rempah serbuk)
1 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu besar serbuk jintan putih 1 sudu besar serbuk jintan manis
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1 biji tomato, dicincang
Bahan D: (bahan tumis)
2 cm kulit kayu manis
4 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
2 ulas bawang merah, dihiris
2 ulas bawang putih, dihiris
¼ cawan minyak masak
2 sudu besar mentega
Untuk hiasan:
Bawang besar, dipotong bulat
600 gm daging lembut, dipotong nipis
½ cawan kicap pekat, digaul dan diperapkan bersama daging selama ½ jam
1 sudu besar cuka
1 cawan air
Bahan B: (ditumbuk halus)
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 cm halia
1 cm kunyit hidup
¼ biji buah pala
Bahan C:(rempah serbuk)
1 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu besar serbuk jintan putih 1 sudu besar serbuk jintan manis
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1 biji tomato, dicincang
Bahan D: (bahan tumis)
2 cm kulit kayu manis
4 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
2 ulas bawang merah, dihiris
2 ulas bawang putih, dihiris
¼ cawan minyak masak
2 sudu besar mentega
Untuk hiasan:
Bawang besar, dipotong bulat
Cara-cara
Panaskan minyak dan tumislah bahan-bahan D sehingga naik bau dan berwarna kekuningan. Kemudian masukkan pula bahan-bahan B dan C serta 1 cawan air. Kacau seketika, masaklah hingga rempah naik aroma wangi. Kemudian masukkan tomato cincang. Masukkan daging yang telah diperap tadi, kacau daging sehingga kecut. Masaklah dengan api yang perlahan hingga daging empuk. Tambahkan 1 cawan air lagi sekiranya kuahnya telah pekat dan daging masih keras. Bila kuahnya pekat, masukkan bawang besar dan garam mengikut rasa.