Ramuan / Bahan
4-6 ketul Ayam
Sos Tiram
Gula
Garam (optional)
Bawang Merah
Bawang Putih
Kiub Pati Ayam
Lada
Bunga Lawang, Kayu Manis, Cengkih (optional)
Sos Tiram
Gula
Garam (optional)
Bawang Merah
Bawang Putih
Kiub Pati Ayam
Lada
Bunga Lawang, Kayu Manis, Cengkih (optional)
Cara-cara
1. Tumiskan bawang merah, bawang putih, lada yang dah dihiris ke dalam minyak panas.
2. Masukkan kiub pati ayam & rempah-rempah seperti bunga lawang, kayu manis & cengkih ke dalam tumisan.
3. Bila dah naik bau, masukkan sos tiram. Kacau hingga rata.
4. Masukkan ayam & gaulkan. Tutup kuali dengan penutup supaya ayam cepat masak & kuah terhasil daripada proses pengewapan tersebut.
5. Biarkan beberapa minit. Masukkan gula & garam secukup rasa.
6. Tutup balik kuali & biarkan sehingga ayam betul-betul masak.