Ramuan / Bahan
5 ketul ayam yang dibersihkan
5 biji bawang putih
1 inci halia
sesudu kecil garam 5 sudu sos tiram
5 sudu sos tomato
2 btang serai di titik
5 helai daun limau purut dikoyak2 kasar
ΒΌ cawan air
lima biji bawang putih
sebiji bawang besar
5 biji cili padi
5 biji bawang putih
1 inci halia
sesudu kecil garam 5 sudu sos tiram
5 sudu sos tomato
2 btang serai di titik
5 helai daun limau purut dikoyak2 kasar
ΒΌ cawan air
lima biji bawang putih
sebiji bawang besar
5 biji cili padi
Cara-cara
tumbuk halia, bawang putih dan garam hingga halus dan lumur pada ayam. perap selama setengah jam. kemudian goreng ayam hingga garing.
untuk sos, tumis bawang putih hingga wangi. masukkan sos tiram dan sos tomato.kemudian masukkan daun limau purut dan serai. setelah wangi, masukkan air dan tambahkan garam dan gula mengikut rasa.masukkan bawang besar yang di hiris bulat dan masukkan ayam.