Ramuan / Bahan
1. Ayam - ½ ekor
2. Bawang putih - 3 ulas
3. Bawang besar - 2 biji
3. Gula dan air secukup rasa
4. Daun kari
5. Cili kering - ikut kepedasan yang dikehendaki
6. Rempah kari ayam - 2 sudu makan
2. Bawang putih - 3 ulas
3. Bawang besar - 2 biji
3. Gula dan air secukup rasa
4. Daun kari
5. Cili kering - ikut kepedasan yang dikehendaki
6. Rempah kari ayam - 2 sudu makan
Cara-cara
1.ayam digaul dengan kunyit dan garam dan digoreng.
2.ayam sudah digoreng ditoskan.
3.tumiskan daun kari.
4.blenderkan bawang putih, bawang besar dan cili kering.
5.tumiskan bahan blender tadi dengan daun kari.
6. perlahankan api dan tumiskan hingga masak.
7. masukkan sedikit rempah kari ayam dan kacaukan.
8. masukkan ayam, kicap, gula dan air.
9. masak sehingga kuah separuh kering.(jgn terlalu kering)