Tomyam Ayam Berkrim

Ramuan / Bahan

750 ml air
250 gm hirisan daging ayam tanpa tulang
15 kuntum cendawan butang (dipotong dua)
4 batang serai dititik 1 peket perencah tomyam
4 camca teh sos ikan
2 camca teh gula
1 camca teh serbuk pati ayam
6 biji cili padi (dititik)
cawan susu sejat
1 biji besar tomato berbaji
5 helai daun limau purut (dikoyak)

Cara-cara

Dalam periuk, masak air sehingga ia mendidih. Masukkan bahan A dan renih selama 10 minit. Buangkan serai dan masukkan bahan B.

Masak selama 2 minit lagi. masukkan daun limau purut. Masukkan air dan masak sehingga ia mendidih. Selepas itu, masukkan serai, lengkuas dan halia. Renih selama 10 hingga 15 minit.

Buangkan serai dan lengkuas dan halia, masukkan pula bahan A, masa sehingga ia mendidih semula.

Hiaskan dengan daun ketumbar dan daun bawang, hidangkan ketika ia panas.