Ramuan / Bahan
500 gm udang basah
½ cawan taucu
½ cawan minyak
1 cawan pati santan, daripada sebiji kelapa
½ cawan air asam jawa
Sedikit garam, gula dan serbuk perisa Bahan-bahan dimayang:
2 tangkai cili merah
2 tangkai cili hijau
2 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
2 sm halia
½ cawan taucu
½ cawan minyak
1 cawan pati santan, daripada sebiji kelapa
½ cawan air asam jawa
Sedikit garam, gula dan serbuk perisa Bahan-bahan dimayang:
2 tangkai cili merah
2 tangkai cili hijau
2 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
2 sm halia
Cara-cara
Bersihkan udang, buang kulit dan kepalanya. Tinggalkan ekor sahaja. Taucu ditapis dan dibuangkan air masinnya. Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis bahan-bahan mayang. Masukkan udang. Kacau hingga bahan-bahan mayang layu. Masukkan air asam jawa, taucu, pati santan, serbuk perasa dan gula. Biar mendidih baru masukkan garam. Kacau hingga rata. Apabila kuah pekat baru diangkat.