Ramuan / Bahan
ikan tenggiri di ambil isinye
4ulas bawang putih
3ulas bawang kecil
2cm halia
garam
lada sulah cili besar,di belah tengah dan d buang biji. tauhu atau apa2 aje yang boleh di sumbat.
4ulas bawang putih
3ulas bawang kecil
2cm halia
garam
lada sulah cili besar,di belah tengah dan d buang biji. tauhu atau apa2 aje yang boleh di sumbat.
Cara-cara
tumbuk bawang putih,kecil n halia jangan terlalu lumat,
selesai tumbuk masukkan sedikit air, kemudian perahkan airnye,
asingkan,masukkan garam di dalam air bawang kacau hingga garam cair,
kemudian isi ikan tadi d cincang lumat
[semase proses mncincang air bawang yang telah d letak garam tadi di tabur sedikit demi sedikit untuk pejalkan ikan.]
selesai cincang campurkan lada sulah.
kemudian sumbatkan isi ikan tadi ka dalam cili besar tauhu atau pun ape saje yang boleh d sumbat...sudah siap proses sumbat..goreng sekejap dalam minyak..pas 2 angkat..kemudian tumis bawang yang telah di perah tadi bila naik bau msukkan ikan yang telah di sumbat tadi..msukkan garam secukup rase..