Ramuan / Bahan
5 keping ikan tenggiri
1 cawan santan
10 g buah keras
2 biji buah pelaga
2 kuntum bunga cengkih
1 sm kulit kayu manis Bahan (A) dikisar:
3 biji cili merah
2 biji bawang besar
Sedikit kunyit
Sedikit halia
Garam secukup rasa
1 cawan santan
10 g buah keras
2 biji buah pelaga
2 kuntum bunga cengkih
1 sm kulit kayu manis Bahan (A) dikisar:
3 biji cili merah
2 biji bawang besar
Sedikit kunyit
Sedikit halia
Garam secukup rasa
Cara-cara
Goreng ikan tenggiri hingga garing. Ketepikan. Tumiskan buah pelaga, bunga cengkih dan kulit kayu manis hingga berbau. Masukkan bahan (A) dan garamdan gula. Masak hingga garing. Kemudian masukkan ikan, santan dan masak hingga pekat.