Ramuan / Bahan
3 keping ikan tenggiri
1 biji kelapa - ambil semangkuk santan
2 peket suun
Sedikit minyak masak
Sedikit garam
1 sudu kecil lada hitam - bahan kisar
4 ulas bawang merah - bahan kisar
3 ulas bawang putih - bahan kisar
1 cm cekur - bahan kisar
4 cm lengkuas - bahan kisar 2 cm halia - bahan kisar
2 cm kunyit hidup - bahan kisar
8 biji buah keras - bahan kisar
2 cm buah keluak - bahan kisar
1 cm pala - bahan kisar
1 kuntum bunga cengkih - bahan kisar
½ sudu kecil jintan manis - bahan kisar
1 tangkai cabai lempuyang atau cili jamu - bahan kisar
Sedikit kayu musawin - bahan kisar
1 biji kelapa - ambil semangkuk santan
2 peket suun
Sedikit minyak masak
Sedikit garam
1 sudu kecil lada hitam - bahan kisar
4 ulas bawang merah - bahan kisar
3 ulas bawang putih - bahan kisar
1 cm cekur - bahan kisar
4 cm lengkuas - bahan kisar 2 cm halia - bahan kisar
2 cm kunyit hidup - bahan kisar
8 biji buah keras - bahan kisar
2 cm buah keluak - bahan kisar
1 cm pala - bahan kisar
1 kuntum bunga cengkih - bahan kisar
½ sudu kecil jintan manis - bahan kisar
1 tangkai cabai lempuyang atau cili jamu - bahan kisar
Sedikit kayu musawin - bahan kisar
Cara-cara
Bakar tenggiri menggunakan dapur kayu atau dapur arang hingga masak, angkat dan ketepikan. Panaskan periuk, tumis bahan kisar hingga wangi, masukkan ikan, balik-balikkan sebentar. Tuangkan santan biarkan hingga mendidih masukkan suun. Biarkan mendidih lagi, beberapa minit sambil dikacau agar tidak pecah minyak. Perisakan dengan garam dan hidangkan.