Ramuan / Bahan
1 Ekor Ikan Siakap (ikut saiz kesukaan)
(Dibersihkan dan dipotong 2 @ 3 keping)
3 Ulas Bawang Putih - Hiris Halus
1 Inci Halia - Hiris Halus
2 Biji Bawang Besar - Potong Mengikut Suka
4 Biji Cili Padi - Buang Biji & Dibelah Dua
5 Sudu Makan Sos Tiram
½ Cawan Air
Sedikit Garam
Kunyit Serbuk
Minyak utk mengoreng Ikan
Daun Salad utk hiasan
(Dibersihkan dan dipotong 2 @ 3 keping)
3 Ulas Bawang Putih - Hiris Halus
1 Inci Halia - Hiris Halus
2 Biji Bawang Besar - Potong Mengikut Suka
4 Biji Cili Padi - Buang Biji & Dibelah Dua
5 Sudu Makan Sos Tiram
½ Cawan Air
Sedikit Garam
Kunyit Serbuk
Minyak utk mengoreng Ikan
Daun Salad utk hiasan
Cara-cara
Ikan dibesihkan, gaul bersama serbuk kunyit dan garam. Panaskan minyak dan goreng ikan tadi sehingga garing. Apabila ikan telah masak angkat dan keluarkan minyak didalam kuali. Panaskan kuali dan masukan bahan yang telah dihiris halus tadi goreng sehingga berbau wangi,masukan sos tiram dan sedikit air. Kacau sehingga sebati. Letak kan daun salad diatas piring bersama ikan dan kemudian taburkan bahan yg digoreng tadi.