Ramuan / Bahan
1 ekor ikan siakap
100 gm tepung gandum
100 gm tepung kanji
25 gm bawang putih(ditumbuk halus & dibahagi 2)
25 gm halia(ditumbuk halus & dibahagi 2)
10 gm lada hitam(ditumbuk halus & dibahagi 2) 200 gm sos tomato
250 gm sos cili
150 gm bawang besar(dimayang)
100 gm gula
50 gm cuka
10 gm garam
100 gm tepung gandum
100 gm tepung kanji
25 gm bawang putih(ditumbuk halus & dibahagi 2)
25 gm halia(ditumbuk halus & dibahagi 2)
10 gm lada hitam(ditumbuk halus & dibahagi 2) 200 gm sos tomato
250 gm sos cili
150 gm bawang besar(dimayang)
100 gm gula
50 gm cuka
10 gm garam
Cara-cara
Perapkan ikan bersama lada hitam, garam, bawang putih & halia. Kemudian gaulkan bersama tepung gandum & kanji & goreng hingga garing. Goreng halia & bawang putih hingga layu. Masukkan cuka, sedikit air, sos tomato, sos cili, gula & garam & didih sebentar. Kemudian masukkan bawang yang dimayang lalu dicurahkan di atas ikan.