Ramuan / Bahan
Bahan:
1 kg ikan keli
4 cawan santan pekat
2 batang serai (titik)
15 tangkai daun cekor
1 helai daun kunyit
3 keping asam keping
3 sudu teh garam halus
1 sudu teh serbuk perasa
1½ cawan minyak
Bahan2 Perapan:
2 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
1½ inci halia
2 sudu teh serbuk kunyit
2 sudu teh garam
untuk menumis: (dikisar)
15 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
20 tangkai cili padi
1 sudu teh serbuk kunyit
1 inci halia
1 kg ikan keli
4 cawan santan pekat
2 batang serai (titik)
15 tangkai daun cekor
1 helai daun kunyit
3 keping asam keping
3 sudu teh garam halus
1 sudu teh serbuk perasa
1½ cawan minyak
Bahan2 Perapan:
2 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
1½ inci halia
2 sudu teh serbuk kunyit
2 sudu teh garam
untuk menumis: (dikisar)
15 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
20 tangkai cili padi
1 sudu teh serbuk kunyit
1 inci halia
Cara-cara
-Goreng ikan keli yang telah diperap
-Tumis bahan tumbuk tadi sehingga berbau wangi
-Masukkan santan, serai, asam keping dan serbuk perasa
-Kacau santan supaya tidak berminyak
-Masukkan daun cekur dan kunyit, bila pekat curahkan atas ikan yang digoreng tadi
-Boleh dihidangkan.