Ramuan / Bahan
Ikan Sardin (1 tin besar)
Kacang Panjang (about 10 - potong 5 cm)
Tomato (1 atau 3 mengikut selera - potong) Bawang Besar (1)
Cili Merah Tumbuk (or blend)
Garam, Ajinomoto/Gula (cukup rasa)
Minyak Goreng
Kacang Panjang (about 10 - potong 5 cm)
Tomato (1 atau 3 mengikut selera - potong) Bawang Besar (1)
Cili Merah Tumbuk (or blend)
Garam, Ajinomoto/Gula (cukup rasa)
Minyak Goreng
Cara-cara
1. Panaskan minyak.
2. Goreng Kacang Panjang sebentar, keluarkan dan asingkan dahulu
3. Goreng ikan Sardin (asingkan sos ikan sardin)sehingga garing, keluarkan dan asingkan dahulu
4. Kurangkan minyak dalam kuali (setakat cukup untuk menumis bawang)
5. Tumis bawang besar sehingga wangi
6. Masukkan cili tumbuk dan tumis sehingga cili benar2 masak
7. Masukkankan tomato
8. Masukkan sos ikan sardin
9. Masukkan Ikan Sardin yang sudah digoreng
10. Masukkan kacang panjang yang telah di goreng
11. Tambahkan garam dan ajinomoto secukup rasa (bila tidak suka memakai ajinomoto, letak sedikit gula sebagai alternative)