Koleksi Buku Resepi Dari Kami

IKAN SOS TIRAM RINS

Ramuan / Bahan

1 EKOR IKAN MERAH @ IKAN KERAPU
( SAIZ BESAR )
1 BOTOL SOS TIRAM MAGGI
½ GELAS MINYAK
½ GELAS AIR
SEDIKIT TEPUNG JAGUNG
SEDIKIT SERBUK KUNYIT BAHAN UNTUK DITUMIS:

PERTAMA
1 BIJI BAWANG BESAR
7 BIJI LADA THAILAND

KEDUA
1 TIN ANAK JAGUNG ( BABY CORN )
3 BIJI LADA MERAH ( POTONG BULAT )
4 BIJI TOMATO ( BELAH DUA )
SEDIKIT TIMUN ( HIRIS KECIL )
SEDIKIT NANAS ( POTONG KECIL )
SEDIKIT DAUN SUP ( HIRIS KECIL )



Cara-cara

1. GAULKAN IKAN DENGAN SEDIKIT TEPUNG
JAGUNG DAN SERBUK KUNYIT DENGAN RATA.

2. GORENG SEHINGGA MASAK.

3. ANGKAT DAN TOSKAN.

4. TUMIS BAHAN TUMIS YANG PERTAMA
SEHINGGA WANGI.

5. MASUKKAN SOS TIRAM DAN KACAU SEHINGGA
MENGELUARKAN MINYAK.

6. MASUKKAN BAHAN TUMIS KEDUA, GAUL
SEHINGGA SEBATI, TAMBAHKAN SEDIKIT
AIR.

7. ANGKAT BAHAN - BAHAN YANG DITUMIS DAN
LETAKKAN DI ATAS IKAN YANG TELAH
DIGORENG.