Ramuan / Bahan
Bahan Bahan
1. 2 ekor Ikan Kembung ( @ sebarang ikan)
2. 3 ulas bawang merah (dihiris)
3. 3 ulas bawang putih (dihiris)
4. 1 cm halia
5. 2 cm lengkuas
6. 1 keping gula merah
7. 5 tangkai daun kesum
8. 5 tangkai Cili Padi (diketuk jika ingin pedas)
9. 2 keping asam keping
10. Garam dan serbuk perasa (jika suka)
11. 4 gelas air
1. 2 ekor Ikan Kembung ( @ sebarang ikan)
2. 3 ulas bawang merah (dihiris)
3. 3 ulas bawang putih (dihiris)
4. 1 cm halia
5. 2 cm lengkuas
6. 1 keping gula merah
7. 5 tangkai daun kesum
8. 5 tangkai Cili Padi (diketuk jika ingin pedas)
9. 2 keping asam keping
10. Garam dan serbuk perasa (jika suka)
11. 4 gelas air
Cara-cara
1. Bersihkan ikan dan toskan
2. Masukkan ke semua bahan tersebut ke dalam periuk bersama air dan masak sehingga mendidih.
3. Masukkan ikan
4. Bila ikan sudah masak bolehlah dihidangkan dengan nasi putih