SUP TULANG SINGAPURA ISTIMEWA

Ramuan / Bahan

Bahan-bahannya
3kg tulang (kambing)
5 ulas bawang putih
2 batang serai, dititik
inci halia

Bahan-bahan diatas ini semua direbus dengan tulang.
Bahan untuk dikisar
60 helai lada kering
2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih

secukup minyak untuk menumis
botol sos tomato
2 3 sudu makan kicap manis
1 sudu makan (penuh) rempah kari daging
3 bjii bawang besar, dipotong dadu
2 biji tomato, dipotong dadu
3 biji kentang, dipotong dadu
6 batang lada hijau, dihiris kasar
1 tin kacang peas
bahagian kobis, dihiris
garam secukup rasa
gula secukup rasa

Cara-cara

1. Tumis bahan-bahan yang telah dikisar sehingga naik minyak.
2. Masukkan rempah kari daging dan kacau sehingga rata. Masukkan pula sos tomato, kicap manis dan sedikit air (agak-agak jangan kuahnya terlalu cair).
3. Masukkan bahan-bahan yang telah didadu, kacang peas, kobis dan garam dan gula secukup rasa.
4. Akhir sekali masukkan tulang yang telah direbus tadi dan kacau sehingga rata. Biarkan kuahnya pekat sedikit baru padamkan api. Sedap dihidangkan panas bersama roti perancis.