Koleksi Buku Resepi Dari Kami

Ayam Masak Merah Mak Pah

Ramuan / Bahan

Bahan A :
1 kg ayam ( goreng terlebih dahulu)
6 biji bawang besar } semua
4 biji bawang putih bahan dikisar
5 batang serai halus
2 inci halia
2 inci lengkuas
15 batang cili kering Bahan B :
1 batang serai dititik
rempah tumis( kayu manis,bunga lawanh,cengkih,pelaga)
2 sudu besar kerisik
½ botol sos cili
2 sudu besar tomato puri
150 gram santan pekat

Cara-cara

1. Panaskan minyak
2. Masukkan rempah tumis,serai yg dititik dan semua bahan yang dikisar tadi. Tumis sehingga naik bau.
3. Masukkan kerisik,sos cili,tomato puri dan santan.
4.Akhir sekali masukkan ayam yg telah digoreng.