Ramuan / Bahan
Bahan A:
2 batang serai
4 cm halia
2 sudu cili kering kisar
8 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
4 cm lengkuas
4 cm kunyit
Sedikit kerisik 1 biji jantung pisang
10 ketul mempedal ayam - dipotong kecil
10 potong leher ayam
3 cawan santan pekat
2 cawan santan cair
½ cawan minyak
2 batang serai
4 cm halia
2 sudu cili kering kisar
8 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
4 cm lengkuas
4 cm kunyit
Sedikit kerisik 1 biji jantung pisang
10 ketul mempedal ayam - dipotong kecil
10 potong leher ayam
3 cawan santan pekat
2 cawan santan cair
½ cawan minyak
Cara-cara
Kisarkan kesemua bahan A hingga halus. Tumiskan bahan A dalam setengah cawan minyak hingga naik bau. Kemudian masukkan leher ayam dan pedal. Tuangkan santan cair dan biarkan mendidih. Bila santan agak kering masukkan jantung pisang yang dihiris halus bersama santan pekat. Gaul rata dan tunggu kuahnya sedikit kering, barulah dimasukkan kerisik. Masukkan garam secukup rasa. Masak hingga kuahnya menjadi kering.