Koleksi Buku Resepi Dari Kami

Rendang Ayam Kak Wan

Ramuan / Bahan

Ayam - 1 kilo (digoreng dahulu)
Bawang Besar- 3 Labu (kisar)
Bawang Merah - 10 biji(kisar)
Bawang Putih - 6 ulas (Kisar)
Lada Kering - 30 tangkai (dikisar)
Halia - 2 cm (Kisar)
Kunyit - 2cm (kisar)
Lengkuas - 2cm (Kisar)
serai -3 batang (dikisar ) Kerisik - setengah biji kelapa
1 sudu - rempah kari alagappas
daun kunyit - 3helas (dihiris halus)
Minyak masak
Asam jawa
Garam
Serbuk Perasa
Gula Melaka

Cara-cara

Panaskan minyak. Masukkan bahan kisar.Tumis sehingga garing. masukkan rempah kari, kerisik,sedikit air (ikut suka hati), gula melaka, garam, serbuk perasa. biarkan sehingga 15 minit. masukkan ayam yang telah di goreng ke dalam tumisan tadi. masukkan daun kunyit. biarkan sebati selama 15 minit.siap untuk dihidangkan