Koleksi Buku Resepi Dari Kami

Kertub Muda

Ramuan / Bahan

1 ekor ayam muda (disiang & dipotong kecil-kecil)
Pati santan daripada 1 biji kelapa
1 batang serai (dititik)
½ sudu besar gula pasir

Bahan Giling:
1 sudu ketumbar
½ sudu adas
½ sudu jintan putih
2 kumtum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1 kuntum bunga lawang
8 batang lada kering (direndam & ditoskan) garam secukup rasa
1 sudu air asam jawa
1 labu besar bawang besar(dibelah-belah


Secubit buah pala yanh telah parut
½ sudu serbuk kunyit
½ sudu gula pasir
15 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
½ sudu halba

Cara-cara

Lumurkan bahan giling pada potongan-potongan ayam & biarkan selama kira-kira 30 minit. Masukkan kedalam periuk & tuangkan pati santan. Jerang di atas api yang kecil & biarkan mendidih perlahan-lahan.Masukkan serai,gula & garam. Biarkan mendidih perlahan-lahan sehingga ayam itu tiga suku empuk. Masukkan air asam jawa & masukkan air asam jawa & teruskan memasak sehingga benar-benar empuk. Kuahnya haruslah benar-benar pekat. Masukkan bawang besar & kacau hingga bercampur rata.Rasa garamnya & angkat. Hidangkan panas-panas dengan nasi putih.