Ramuan / Bahan
Bahan-bahannya:
1 ekor ayam potong kari (sederhana Besar)
3 sudu besar tempoyak (ikut suka)
1.5 cawan santan atau susu cair (ikut suka)
sedikit garam, gula, serbuk perasa
air mengikut keperluan
Bahan dikisar:
3 Ulas bawang putih
8 Ulas bawang merah
1 Batang serai
3 cm halia
2 cm langkuas
Bahan tumis:
Minyak untuk menumis
3 cm kayu manis
4 biji bunga lawang
4 biji buah pelaga
1 biji buah keras
sedikit bunga cengkih
4 sudu besar serbuk kari
4 sudu besar cili boh
1 ekor ayam potong kari (sederhana Besar)
3 sudu besar tempoyak (ikut suka)
1.5 cawan santan atau susu cair (ikut suka)
sedikit garam, gula, serbuk perasa
air mengikut keperluan
Bahan dikisar:
3 Ulas bawang putih
8 Ulas bawang merah
1 Batang serai
3 cm halia
2 cm langkuas
Bahan tumis:
Minyak untuk menumis
3 cm kayu manis
4 biji bunga lawang
4 biji buah pelaga
1 biji buah keras
sedikit bunga cengkih
4 sudu besar serbuk kari
4 sudu besar cili boh
Cara-cara
masukkan minyak sekadar di perlukan, tumis bahan penumis, masukkan bahan kisar hingga naik bau, masukkan cili boh, sebuk kari dan sedikit serbuk kunyit,gaul hingga betul-betul pecah minyak.
Masukkan ayam dan gaul beberapa minit. setelah itu masukkan santan biarkan mendidih seketika seterusnya masukkan tempoyak serta air.
akhir sekali masukkan garam, gula, serbuk perasa.