Ramuan / Bahan
1 ekor ayam
Minyak untuk menumis
2 cawan santan pekat, daripada sebiji kelapa
Garam secukupnya Bahan-bahan digiling
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 batang serai
1 cm lengkuas
4 biji buah keras
1 cm kunyit
3 camca kecil jintan putih
20 tangkai cili kering
Minyak untuk menumis
2 cawan santan pekat, daripada sebiji kelapa
Garam secukupnya Bahan-bahan digiling
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 batang serai
1 cm lengkuas
4 biji buah keras
1 cm kunyit
3 camca kecil jintan putih
20 tangkai cili kering
Cara-cara
Ayam dibersihkan dan dipotong 12.
Panaskan minyak di dalam periuk. Tumis bahan-bahan giling hingga wangi.
Masukkan ayam. Kacau dan biar sebentar.
Masukkan santan pekat dan garam. Perlahankan api dan biar kuah mendidih.
Apabila ayam empuk dan kuah pekat, angkat.