Ramuan / Bahan
1 ekor ayam (disiang & dipotomh besar-besar)
2 sudu garam
3 sudu serbik kunyit
1 sudu besar lada giling
Bahan Giling:
20 ulas bawang merah
6 ulas bawang putih
2.5 cm lengkuas
10-15 batang lada merah 1.2 leter santan pekat
1 batang serai (dititik)
1 helai daun kunyit
Garam secukup rasa
2.5 kunyit hidup
1.2 cm halia
1 sudu garam
2 sudu garam
3 sudu serbik kunyit
1 sudu besar lada giling
Bahan Giling:
20 ulas bawang merah
6 ulas bawang putih
2.5 cm lengkuas
10-15 batang lada merah 1.2 leter santan pekat
1 batang serai (dititik)
1 helai daun kunyit
Garam secukup rasa
2.5 kunyit hidup
1.2 cm halia
1 sudu garam
Cara-cara
Perapkan ayam dalam campuran kunyit selama 30 mint. Satukan bahan giling & santan dalam sebuah periuk besar. Letakkan atas api yanag sederhana & kacau perlahan-lahan hingga mendidih. Masukkan serai & biarkan ia mendidih dengan kuat. Masukkan selama 10 minit,dengan mengacaunya sekali-sekala. Masukkan daun kunyit & garam secukup rasa. Masaklah di atas api yang kecil hingga ayam empuk & kuahnya menjadi pekat. Sesuaikan rasanya & angkat dari api. Buangkan daun kunyit & serai. Hidangkan panas-panas dengan bnasi putih & sayur-sayuran.