Ramuan / Bahan
1 ekor ayam
1 biji kelapa
1 biji limau nipis
2 batang serai (diketuk)
1 biji telur
2 biji kentang
2 sudu besar rempah serbuk
1 sudu besar jintan manis
½ sudu besar jintan putih 1 sudu kecil serbuk kunyit
2 biji buah keras
¼ biji buah pala
3 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
10 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2 cm kulit kayu manis
Garam
1 biji kelapa
1 biji limau nipis
2 batang serai (diketuk)
1 biji telur
2 biji kentang
2 sudu besar rempah serbuk
1 sudu besar jintan manis
½ sudu besar jintan putih 1 sudu kecil serbuk kunyit
2 biji buah keras
¼ biji buah pala
3 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
10 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2 cm kulit kayu manis
Garam
Cara-cara
Ayam dibersih. Telur & kentang direbus & masukkan ke dalam perut ayam. Giling semua rencah & camour dengan rempah serbuk. Panaskan minyak & tumis rempah-rempah tadi bila wangi, masukkan santan, asam, garam & ayam. Selalu balik-balikkan ayam. Bila sudah pekat, angkat & bakar ayam itu hingga masak. Hiaslah ayam itu sewaktu menghidang.