Ramuan / Bahan
½kg isi ayam
½ sudu teh serbuk kunyit
½ sudu teh garam
minyak masak 10 btg cili hidup merah
5 ulas bwg putih
8 ulas bwg merah
3 inchi halia
5 sudu sos tiram (jika suka boleh tambah)
1 sudu teh gula
garam sesedap rasa
serbuk perasa.
minyak masak
½ sudu teh serbuk kunyit
½ sudu teh garam
minyak masak 10 btg cili hidup merah
5 ulas bwg putih
8 ulas bwg merah
3 inchi halia
5 sudu sos tiram (jika suka boleh tambah)
1 sudu teh gula
garam sesedap rasa
serbuk perasa.
minyak masak
Cara-cara
gaul kan ayam dengan serbuk kunyit dan garam selama 10 minit. kemudian goreng separuh masak.
kisarkan bahan cili hidup, bwg putih, bwg merah dan halia.Kemudian panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga keluar minyak. kemudian masukkan isi ayam yang digoreng. gaul sehingga sebati kemudian masukkan sos tiram dan bahan perasa lain. Elakkan memasukan garam terlebih awal kerana sos tiram sudah mempunyai rasa masin yg cukup.