Ramuan / Bahan
1 ekor ayam Kg/ ayam pencen(tua)
Bahan-bahan Bumbu/rempah
1. 6 batang serai - dititek
2. 1 ibu jari kunyit hidup -ditumbuk
lumat.
3. Ketumbar 50 gm -kisar halus
4. Jintan manis 50 gm - kisar halus
5. halia 2 ibu jari -ditumbuk lumat.
6. ½ cawan Minyak makan
7 garam / gula secukup rasa
8. 1 biji bawang besar-kisar halus
9. 3 biji bawang putih - kisar halus
Bahan-bahan Bumbu/rempah
1. 6 batang serai - dititek
2. 1 ibu jari kunyit hidup -ditumbuk
lumat.
3. Ketumbar 50 gm -kisar halus
4. Jintan manis 50 gm - kisar halus
5. halia 2 ibu jari -ditumbuk lumat.
6. ½ cawan Minyak makan
7 garam / gula secukup rasa
8. 1 biji bawang besar-kisar halus
9. 3 biji bawang putih - kisar halus
Cara-cara
Ayam potong ikut suka.Masuk air(anggaran untuk kadar melembutkan ayam)ayam,minyak dan semua bahan bumbu/rempah ke dalam kuali,masak secara perlahan utk lembutkan ayam dan tutup kuali tersebut.masak hingga kering...seperti digoreng