Koleksi Buku Resepi Dari Kami

Bingka Kukus

Ramuan / Bahan

1 cawan air
½ camca garam
2 cawan abu kayu parut
½ biji kelapa, diparut
Beberapa titik bahan pewarna merah Bahan Sirap:
½ cawan air
125 gm gula melaka
1 helai daun pandan, disimpulkan

Cara-cara

Gaulkan ubi kayu, air & bahan pewarna dalam sebuah periuk. Kukuskan selama 1/2 jam atau hingga masak. Biarkan sejuk. Potong kepada bentuk-bentuk yang disukai. Gaulkan garam dengan kelapa parut. Balutkan kepingan-kepingan bingka dalam kelapa parut bergaram ini & isikan ke dalam pingan.

Cara membuat sirap:
Satukan gula melaka, air & daun pandan dalam sebuah periuk & panaskan hingga larut. Besarkan api & didihkan hingga menjadi sirap yang pekat. Tapis ke dalam sebuah mangkuk. Hidangkan kuih bingka dengan sirap itu.