Ramuan / Bahan
30 gm penuh tepung kastard
30 gm penuh gula atau secukup rasa 250 gm susu
ΒΌ sudu esen vanila
30 gm penuh gula atau secukup rasa 250 gm susu
ΒΌ sudu esen vanila
Cara-cara
Dukat tepung kastard & gula ke dalam mangkuk. Bancuhkan dengan 1-2 camca susu sejuk yang di ambil daripada 250 ml susu dengan menggunakan senduk kayu. Jerangkan susu (selebihnya) di dalam periuk. Apabila mendidih, tuangkan kepada kastard yang sudah di campur sebati & kacau rata. Tuangkan campuran itu semula ke dalam periuk & masak hingga mendidih,dengan tidak berhenti daripada mengacaunya. Jiak campuran ini menjadi pekat campurkan susu lagi hingga sesuai cairnya. (sebagai sos).Hidangkan sejuk atau panas dengan stew buah-buahan atau buah-buahan berkaling,puding kukus atau puding bakar, pai & flan.