Ramuan / Bahan
1 biji kelapa (dibuang kulit arinya & diparut)
¾ cawan minyak
5 ulas bawang merah (dihiris tipis)
500 gm daging lembu yang telah dicincang
Bahan giling:
7 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
5 cm kunyit hidup
2 hiris lengkuas 2 helai daun limau purut atau
1 helai daun kunyit
1 sudu air limau nipis
2 hewlai daum salam
5-8 batang lada merah
2 sudu garam
1 sudu gula pasir
2 sudu gula merah
¾ cawan minyak
5 ulas bawang merah (dihiris tipis)
500 gm daging lembu yang telah dicincang
Bahan giling:
7 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
5 cm kunyit hidup
2 hiris lengkuas 2 helai daun limau purut atau
1 helai daun kunyit
1 sudu air limau nipis
2 hewlai daum salam
5-8 batang lada merah
2 sudu garam
1 sudu gula pasir
2 sudu gula merah
Cara-cara
Pijarkan minyak di atas api yang sederhana & tumiskan baewang merah.Masukkan bahan giling & teruskan menggoreng selama 5 minit. Masukkan daging cincang & goreng selama 8-10 minit.Masukkan semua jenis daun tadi. Besarkan api, & goreng sambil membalik-balikkan campuran air limau nipis & angkat dari api. Ketepikan daun-daun itu. Sejukkan & masukkan ke dalam botol.Hidangkan sebagai sajian tambahan kepada hidangan utama.