Ramuan / Bahan
1 kg daging (dipotong nipis, dibersihkan dan ditoskan)
100 gm buah prun (dibuang biji dan dikisar halus)
8 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih (dikisar halus)
4 cm halia
3 tangkai daun kari
5 cm kulit kayu manis
1 sudu besar serbuk jintan manis
5 sudu besar cili kisar ¼ cawan kicap pekat
½ cawan air asam jawa
5 sudu besar gula
1 mangkuk air
5 labu bawang besar (dipotong bulat)
2 sudu besar kacang pis
Garam secukup rasa
½ cawan minyak Saji
1 ½ cawan minyak sapi
100 gm buah prun (dibuang biji dan dikisar halus)
8 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih (dikisar halus)
4 cm halia
3 tangkai daun kari
5 cm kulit kayu manis
1 sudu besar serbuk jintan manis
5 sudu besar cili kisar ¼ cawan kicap pekat
½ cawan air asam jawa
5 sudu besar gula
1 mangkuk air
5 labu bawang besar (dipotong bulat)
2 sudu besar kacang pis
Garam secukup rasa
½ cawan minyak Saji
1 ½ cawan minyak sapi
Cara-cara
Panaskan minyak Saji dan minyak sapi kemudian tumiskan bahan-bahan tumbuk, daun kari dan kulit kayu manis. Kacau sehingga berbau harum.
Masukkan cili kisar, serbuk jintan manis dan sedikit air. Kacau dari semasa ke semasa sehingga pecah minyak.
Masukkan daging, kicap pekat, air asam jawa, buah prun dan air. Kacau sehingga daging empuk. Jika daging kurang empuk, bolehlah ditambah air sedikit lagi.
Masukkan bawang besar, garam dan gula kemudian kacau sehingga rata. Bila bawang layu, barulah dimasukkan kacang pis. Kacau sehingga rata dan diangkat.