Bihun Goreng Sotong

Ramuan / Bahan

1 pek Bihun
2 biji bawang besar saiz kecil/ 6-8 biji bawang kecil
6-8 ulas bawling putih/ 1 labu bawang putih
Daging dipotong kecil2 (100gm)
Sotong dihiris (500 gm)
lobak merah dihiris kecil (grated)
2 sudu besar minyak bijan
3 sudu besar serbuk lada hitam halus
2 sudu besar sos tiram
Daun bawang dihiris (hiasan)

Cara-cara

Cara2
1. Rendam bihun menggunakan air panas sehingga lembut. Tapis.
2. Tumbuk bawang putih dan merah hingga lumat.
3. Tumis bawang.
4. Masukkan lada hitam, lobak merah & garam secukup rasa.
5. Apabila sudah naik bau, masukkan bihun dan kacau.
6. Apabila sudah rata, masukkan minyak bijan & sos tiram.
7. Daun bawang sebagai hiasan.
8. Boleh dimakan dengan kuah kicap jika suka pedas.