Bihun Goreng Uwan

Ramuan / Bahan

Bahan-bahan :

1 Peket bihun cap masjid / gajah
( Rendam hingga lembut )

Chap chai / sawi ( ikut suka )

Garam

air ( ikut lembab )

Minyak untuk menumis
Bahan perencah :

Ikan Bilis ( ikut suka / tumbuk / kisar)

Cili Padi ( ikut suka / kisar )

Bawang Kecil ( 5 ulas / tumbuk / kisar )

Bawang Putih ( 3 ulas / tumbuk / kisar )

Cara-cara

1.Panaskan minyak dan tumiskan semua bahan perencah tadi sehingga garing dan benar-benar masak.

2.Masukkan air dan garam serta biarkan ia pekat sedikit.

3. Kemudian masukkan bihun yang telah direndam dan ditoskan airnya.

4. Gaulkan sebati dengan api yang kecil dan masukkan sawi / chap chai.

5. Biarkan bihun masak sebentar dalam 5 minit dan ia sudah sedia untuk dinikmati.