Ramuan / Bahan
1 bungkus mihun (direndam)
300 gm udang (dibuang kulit)
100 gm tauge
2 sudu besar cili kisar
20 ulas bawang merah (dihiris)
4 biji cili merah (dihiris)
4 biji cili hijau (dihiris) 2 batang serai (diketuk)
2 biji buah roselle
3 helai daun roselle
6 keping tauhu goreng
1 mangkuk pati santan
Sedikit air asam jawa, garam & bawang goreng.
300 gm udang (dibuang kulit)
100 gm tauge
2 sudu besar cili kisar
20 ulas bawang merah (dihiris)
4 biji cili merah (dihiris)
4 biji cili hijau (dihiris) 2 batang serai (diketuk)
2 biji buah roselle
3 helai daun roselle
6 keping tauhu goreng
1 mangkuk pati santan
Sedikit air asam jawa, garam & bawang goreng.
Cara-cara
Panaskan minyak masak dalam kuali. Tumiskan bawang merah & cili kisar. Masukkan pati santan, udang, air asam jawa, garam, daun & buah roselle. Kacau selalu supaya tidak pecah minyak. Apabila mendidih, masukkan tauge, mihun & biarkan selama 2 minit.