Mi Soto Bebola Daging

Ramuan / Bahan

Bahan(A) untuk bebola daging :
3 keping daging burger (dilenyek)
4 biji ubi kentang (direbus & dilenyek)
4 biji bawang kecil (dimayang halus)
1 pokok daun sup (dimayang halus)
4 sudu tepung jagung
garam secukup rasa

500g ayam (bahagian dada)
4 biji bawang kecil (dikisar)
4 biji bawang putih (dikisar)
1 sudu rempah sup
1 pokok daun sup
2 sudu bawang goreng
300 gm tauge
300 gm bihun
2 paket nasi impit segera
minyak untuk menggoreng

Cara-cara

1. Rebus ayam hingga setengah masak. Toskan ayam dan ketepikan air rebusannya.
2. Gaul semua bahan A dan buat bulat2 sebesar duit 50 sen.
3. Goreng bebola daging tersebut sehingga kekuningan. Angkat dan ketepikan. Kemudian goreng pula dada ayam (lebihan rebus tadi) sehingga masak. Angkat dan carikkan daging ayam tersebut.
4. Celur taugeh dan bihun. Tos dan ketepikan.
5. Rebus nasi impit sehingga masak. Tos dan tunggu hingga sejuk sebelum potong.
6. Untuk membuat sup, goreng semua bahan kisar hingga naik bau. Kemudian masukkan air rebusan ayam tadi serta rempah sup. Tunggu hingga mendidih.Tabut daun sup dan bawang goreng.