Ramuan / Bahan
bahan di kisar
7 bawang merah
5 bawang putih
2 inchi halia
segengam udang kering
2 sudu rempah kari
400g daging
200g udang
4 sudu tepung gandum
2 sudu minyak masak
garam,gula,perasa
7 bawang merah
5 bawang putih
2 inchi halia
segengam udang kering
2 sudu rempah kari
400g daging
200g udang
4 sudu tepung gandum
2 sudu minyak masak
garam,gula,perasa
Cara-cara
tumis bahan kisar dgn minyak hingga naik bau.masukkan rempah kari,daging.
kacau sebentar,masukkan air dan masak hingga daging empuk.
untuk memekat kuah masukkan tepung gandum yg di bancuh dgn air.
last sekali masukkan udang.
bubuh perasa
kacau sebentar,masukkan air dan masak hingga daging empuk.
untuk memekat kuah masukkan tepung gandum yg di bancuh dgn air.
last sekali masukkan udang.
bubuh perasa