laksam Pasir Puteh,Klate

Ramuan / Bahan

laksam
1. 500 gram tepung beras
2. 1 sudu tepung ubi
3. 1 sudu tepung gandum
4. 1 cawan air suam
5. 5 - 6 cawan air sejuk

ulam - kacang panjang,taugeh, timun,bunga kantan,daun kesum, Kuah
1. 1 kilo ikan sardin (rebus, asingkan tulang dan isi) tulang dikisar utk mendapatkan airnya (tapis)
2. 1 biji kelapa (santan)
3. 5 ulas bawang merah,2 ulas bawang putih, 1 cm halia.( di kisar bersama santan dan isi ikan.)
4. 2 sudu lada hitam (kisar dan tapis airnya) 3 keping asam .
5. garam, gula secukup rasa.

Cara-cara

1.bahan utk laksam dicampur sebati.tuangkan sedikit demi sedikit diatas loyang atau tudung periuk yg tlh disapu minyak.kukus. laksam akan menggelembung apabila ia cukup masak.
2. pastikan sejuk dan gulung.
3. Kuah. Masukkan semua bahan yang dikisar bersama santan dan asam keping sehingga mendidih.
4. masukkan air lada hitam, garam dam gula
5. kacau jgn dibiarkan berketul.