Pai Ayam

Ramuan / Bahan

Pastri:

300g tepung gandum
sedikit garam
50g mentega
air ais Isi:

1 ekor ayam(potong kiub)
2 cawan susu UHT
garam serbuk lada hitam
100g bawang besar(potong kecil)
sedikit tepung gandum
sedikit daun bay
1 tin cendawan butang(potong kiub)

Cara-cara

PASTRI
1.campurkan tepung gandum dengan mentega.gunakan hujung jari sahaja untuk mengulinya.hasilnya,ia akan kelihatan seperti serbuk roti.

2.taburkan garam.gaul sebati.

3.tuangkan 1 sudu kecil air ais.Uli perlahan-lahan.kemudian,tuang lagi air ais dlm keadaan yg sama.Tuang air secukupnya dan uli sehingga lembut.biarkan selama 20 minit.

ISI
1.ayam yg tlh dipotong kiub digoreng.asingkan.

2.goreng bawang dengan sedikit minyak.apabila sudah sepaar lembut,masukkan cendawan.kemudian,masukkan sedikit tepung dan gaulkan sebelum memasukkan susu.perlahankan api.sentiasa kacau sehingga 4 minit.

3.apabila sudah pekat,taburkan garam,daun bay dan serbuk lada.tutup api.

4.tuangkan ayam dan digaulkan dgn adunan susu tadi.

5.bahagikan adunan pastri kepada 4 bahagian di mana 2 bahagian lebih kecil sedikit dari 2 lagi.

6.1 bahagian yg kecil diuli untuk dibuat dasar pai.cucukkan dasar pai dengan garpu.bakar hingga kekuningan.

7.masukkan isi kedalam bekas pai dengan dasar yg sudah dibakar tadi.tutupkan dengan 1 bahagian pastri yg besar.cucukkan dengan garpu.sapu telur di atasnya dan bakar.

8.ulangi langkah 5 hingga 7 untuk satu lagi pai.

2.