Rendang Telagi

Ramuan / Bahan

(A) Daging - 1kg (Potong Dadu)
Santan - 1 biji
Kelapa - 1 gengam (digoreng garing)
Asam jawa - Mengikut Rasa
Gula Merah - ½ sudu
Kicap pekat
Lengkuas - 1"
(B) Bawang Merah - 5 Ulas
Bawang putih - 3 Ulas
Halia - 1"
Ketumbar - 1 Sudu
Jintan manis - 1 Sudu
Jintan Putih - 1 Sudu
Cili kering - 25 Tangkai

Cara-cara

Goreng daging yang telah direbus dan kemudian tumbuk daging tersebut. Kisar semua bahan-bahan di bahagian (B)dan tumiskan sehingga pecah minyak. Masukan air rebusan daging sedikit demi sedikit, masukan santan, daging dan kicap mengkikut citarasa. Masukan gula merah serta lengkuas. Akhir sekali masukan kelapa yang telah digoreng.garam mengikut rasa.