Rendang Daging Uwan

Ramuan / Bahan

Ingredient
1. Daging 1 kilo [Potong sebesar 4cm x 4cm]
2. Santan 2 biji
3. Garam Secukup rasa (preferably garam kasar)
4. Gula 1 sudu kecil
5. Kunyit 2 sudu kecil
6. Daun kunyit 3 helai [Buang batangnya, dan ikat daun]
7. Bawang merah kecil 15 biji [hiris]
8. Halia sebesar ibu jari [hiris]
9. Lengkuas sebesar 2x ibu jari [hiris]
10. Bawang putih 5 biji [hiris]
11. Serai 4 batang [hiris halus]
12. Cili padi 15 biji [potong kecil2]
13. Cili Kering 15 tangkai [potong2 dan rendam]

Cara-cara

Cara memasak
- Blend Halia (item 8), lengkuas (item 9), bawang putih (item 10), serai (item 11), cili padi (item 12) dan cili kering (item 13) dengan sedikit air
- Masukkan Daging dan bahan yg diblend ke dalam kuali dengan api sederhana
- Masukkan garam
- Biarkan hingga almost kering
- Bila almost kering, masukkan santan. Kuatkan api
- Bila menggelegak, masukkan bawang merah yang dihiris (item 7) dan daun kunyit yang telah diikat (item 6)
- Masukkan gula
- Kacau hingga kering