Masak Hati

Ramuan / Bahan

1 kg hati (dipotong 2 inci)
2 camca besar kerisik
2 keping asam keping
½ biji kelapa atau ½ peket santan serbuk
¼ cawan minyak
Garam dan gula secukup rasa
2 camca besar ketumbar - bahan giling
1 camca kecil jintan manis - bahan giling
½ camca kecil jintan putih - bahan giling
20 tangkai cili kering - bahan giling Bahan giling :
1 camca kecil lada hitam
1 kelopak bunga lawang
8 ulas bawang merah atau 3 labu bawang besar
¼ inci halia
2 biji buah keras
2 biji buah pelaga
1 inci kulit kayu manis
2 ulas bawang putih
3 biji buah badam

Cara-cara

Kerisik digaul bersama hati dan perap sebentar. Bahan yang digiling tadi dibancuh dengan satu cawan santan, garam, gula dan asam keping. Tumis hingga naik bau. Masukkan 2 cawan santan lagi. Bila sudah mendidih, masukkan hati tadi, masaklah hingga kering.