Lempong goreng kicap ranggup

Ramuan / Bahan

1kg lempong lembu
5ulas bwg merah
4 ulas bawang putih
10 tangkai cili kering.
3keping asam.
4sudu kicap manis.
sedikit minyak masak
sedikit garam
serebuk perasa.
Bahan kisar:
kisar bwg merah,putih,cili letakan satu bahagian.

(jangan campur air semasa mengoreng )(lempong.utk megelakkan keliatan)

Cara-cara

Basuh lempung tadi, kemudian rebus besama asam keping sehigga agak-agak masak.angkat dan toskan lempong itu sehingga betul-betul kering.setelah itu lempong mestilah dihiris nipis utk megelakkan rasa liat,apabila dimasak.tumis bahan yg dikisar tadi sehingga naik baunya,kemudian masukkan lempong yg dihiris tadi dan kacau rata,sejurus itu masukkan kicap dan kacau lagi,apa bila sudah rata masukkan garam dan serbuk perasa masak sedikit lagi dan bolehlah dihidang kan.