Daging Lada Hitam

Ramuan / Bahan

250 gram daging cincang
1 liter air
1 biji bawanng besar
3 ulas bawang putih
4 biji lada merah
sepaket kecil sayur campur
1 sudu kecil kunyit serbuk kunyit
1 inci halia (dipotong halus)
Sedikit asam jawa
1 batang serai
3 sudu kecil serbuk lada hitam
2 sudu kicap manis
3 sudu sos tiram
3 sudu minyak masak

1 sudu kecil kunyit serbuk kunyit
1 inci halia (dipotong halus)
Sedikit asam jawa
1 batang serai
3 sudu kecil lada hitam
Garam dan serbuk perasa scukup rasa

Cara-cara

1. Daging dibasuh dan direbus bersama kunyit, halia dan asam jawa. Biar sehingga daging lembut kemudian dipotong nipis

2. Lada merah, bawang besar, bawang putih dan serai dimayang nipis

3. Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan No.2 sehingga naik bau. Masukkan serbuk kunyit dan serbuk lada hitam.

4. Masukkan daging yang dipotong nipis tadi dan kacau hingga sebati. Masukkan beberapa sudu air rebusan daging.

5. Masukkan kicap manis dan sos tiram kacau rata dan biarkan seketika supaya rasanya sebati.

6. Masukkan sayur campur. Kemudian boleh dihidangkan