Rendang Ayam

Ramuan / Bahan

1 Ekor Ayam Kampung/Pencen ( Kalau boleh elakkan dari guna ayam bandar sebab daging nyer lembik nanti hancur)
5 Biji Bawang Merah(Dikisar)
5 Biji Bawang putih(Dikisar)
2 Inci Halia(Dikisar)
2 Inci Lengkuas(Dikisar)
Sedikit Kulit kayu Manis, Bunga Lawang,
Buah Pelaga
1 Peket Rendang Daging/Ayam(Bancuh pekat dgn Air)
1 Biji Kelapa
(Asingkan 1 mangkuk kecil santan Pekat & 1 mangkuk sedang Santan cair)
3 Sudu Besar Kerisik
3 helai Daun Kunyit(dimayang halus)
2 Keping Asam Keping
Garam
Gula...
Minyak Masak

Cara-cara

Potong Ayam (Sesuka hati),Panaskan minyak, masukkan bahan yang di kisar bersama kulit kayu manis,bunga lawang dan buah pelaga hingga naik bau, masuk kan serbuk rendang,tunggu hingga pecah minyak masukkan ayam kampung/pencen tadi,biar mendidih lama sikit(agar ayam empok, masukkan santan cair dan asam keping serta kerisik,bila rendang agak kering masukkan santan pekat, gula dan garam secukup rasa...biar kering/kalau suka kuah biar berkuah sedikit...last sekali masukkan daun kunyit yang dimayang halus, make sure rendang tu ader rasa manis,masin,agak2 masam sikit dan pedas2....