Tom Ayam Seafood

Ramuan / Bahan

BAHAN-BAHAN KISAR

- 8 biji bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 1 inci lengkuas
- 8 biji cili kering


BAHAN-BAHAN MASAKAN

- 1 ekor ayam (dipotong kecil)
- 8 ekor sotong sederhana besar dipotong bulat-bulat
- 15 ekor udang (sederhana besar)
- 2 biji tomato (dipotong 4)
- 7 tangkai daun limau purut (dipotong kasar)
- 3 batang serai (dihiris kasar)
- sos tomato
- bunga kubis
- 3 biji limau nipis (diperah)
- 5 tangkai cili padi (dipotong kasar)
- bawang besar ( dipotong kasar)
- garam & gula secukup rasa
- sedikit minyak untuk menumis
- air

Cara-cara

[1] Panaskan minyak
[2] Masukkan semua bahan-bahan kisar, sos tomato dan tumis sehingga naik minyak dan wangi
[3] Selepas itu masukkan ayam, air, daun limau purut, serai sehingga mendidih
[4] Selepas itu masukkan sotong dan udang
[5] Setelah hampir masak masukkan air limau nipis, garam & gula, cili padi, bawang besar, bunga kubis, dan tomato