Murtabak tuna

Ramuan / Bahan

1 bungkus biskut cream kraker
1 tin susu cair
10 biji telur
1 tin besar sardin/tuna
1 tin kacang pis
2 sudu serbuk kari
5 ulas bawang merah (dimayang)
5 keping keju (dipotong memanjang)
3 biji cili merah (dihiris)
3 tangkai daun sup (dihiris)
2 sudu minyak masak
gula, garam dan serbuk perasa secukupnya

Cara-cara

Panaskan minyak dan tumis bawang hingga naik bau. Masukkan sebuk kari dan kacau hingga garing. Masukkan sardin/tuna yang telah dihancurkan. Masukkan gula, garam dan bahan perisa secukupnya. Kacau biar sebati dan hingga agak pekat. Masukkan daun sup dan kacau hingga sebati. Angkat dan sejukkan. Rendam biskut ke dalam susu cair. Selepas itu, susun biskut yang telah direndam ke dalam loyang. Masukkan inti sardin tadi ke atas biskut tadi. Tabur kacang pis dan cili merah serta susunkan keju. selepas itu, susun biskut lagi dan ulagi proses tadi sehingga habis. tutup bahagian atas dengan biskut yang telah direndan susu. Selepas itu, bakar atau kukus hingga masak.