Tumpi Kak Semah

Ramuan / Bahan

1 bungkus tepung beras
¾ cawan tepung jagung
½ kg kacang hijau direndam semalaman sampai tumbuh sedikit daunnya

3 biji telur
bawang putih 2 ulas
bawang merah 5 ulas
halia 1 inci
lengkuas 1 inci
kunnyit serbuk ½ sudu
jintan manis 1 sudu ditumbuk kasar
ikan bilis segenggam tumbuk untuk perencah
santan 3 mangkuk
garam secukup rasa

Cara-cara

bawang putih,merah,halia,lengkuas dikisar halus.masukkan kedalam tepung beras dan tepung jagung dan semua bahan tadi kecuali kacang hijau.pastikan sederhana pekat.panaskan kuali dan ambil
3 senduk bahan tadi dan campurkan sedikit kacang tanah.tebarkan tepi kuali
dan apabila dah masak ketengahkan kedalam kuali dan goreng hingga garing.toskan minyak.pastikan tepi kuali
pun berminyak supaya tepung tak melekat semasa di tebarkan tepung.